HÍREK
BEMUTATKOZÁS
SZOLGÁLTATÁSOK
KAPCSOLAT
WEBMAIL
HELP
      
 
 
Levelező kliens beállítása
Jelszóváltoztatás
Megtelt póstafiók
 

Microsoft Outlook Express beállítása

A Windows operációs rendszer beépített levelező klienss az Outlook Express. Ez a program az Internet Explorer csomag része, a Windows telepítésekor automatikusan telepítésre kerül (hacsak szándékosan el nem lett távolítva a telepítendő komponensek közül.)

Alapbeállítás

Póstafiókod beállításához mindenekelőtt indítsd el az Outlook Express programot. Menj a start menüre, majd keresd ki a "Programok" (Programs) menüüpontot! A kinyíló almenüben kered meg az Outlook Express programot és kattints rá (egyszer). Amennyiben számítógéped nem volt még egyetlen egy postafiók sem beállítva akkor a program indulás után automaikusan elindít egy varázslót, melynek segítségével elvégezheted az alapvető beállításokat. Ha már volt postafiók beállítva akkor az Eszközök (Tools) fömenüpont meghívásával, majd Fiókok (Accounts) almenüpont kiválasztásával egy ablak nyílik meg előtted, ahol a Hozzáadás (Add) gomra kettinva és a Levelezés (Mail) opciót kiválasztva megjeleik a fent említett varázsló.

1.1. ábra - Outlook Express postafiók hozzáadása

Outlook Express postafiók hozzáadása

Ezután a megjelenő ablakba add meg az nevedet. Ezt a nevet fogja a program az email címedhez hozzárendelni.

Ha megadtad a neved, akkor kattints a Tovább (Next) gombra!

1.2. ábra - Név megadása az Outlook Expressben postafiók létrehozásakor

Név megadása az Outlook Expressben postafiók létrehozásakor

A következő ablakban a valós email címet kell megadnod. Majd, ha megadtad akkor kattintis a Tovább (Next) gombra.

1.3. ábra - Email cím megadása Outlook Expressben postafiók létrehozásakor

Email cím megadása Outlook Expressben postafiók létrehozásakor

A következő ablakban a levelező szervert kell beállítani. A legördülő menüben adhatod meg a levelező szerver típusát ez IMAP vagy POP3 lehet. IMAP-ot célszerű választani abban az esetben, ha leveleidet nem csak egy számítógépről olvasod, mert ebben az esetben a levelek a szerveren maradnak, ilyenkor viszont figyelned kell arra, hogy postaládád ne teljen meg (erről a rendszer figyelmeztetést is küld abban az esetben, ha postaládád telítettsége 80% felett van). POP3 -at célszerű választani, ha leveleidet mindig ugyan arról a számítógépről olvalsod, ilyenkor a leveleid letöltődnek a saját gépedre és a szerverről törlődnek (megjegyzés: POP3 esetben is be lehet állítani, hogy leveleid megmaradjanak a szerveren is.)

Az Incoming mail server (beérkező levelek kiszolgálója) sorhoz a következőt kell írnod: mail.zpok.hu.

Az Outgooing (SMTP) mail server (kimenő levelek kiszolgálója) sorhoz írd azt az SMTP szervert, melyet Internet szolgáltatód adott meg, vagy mail.zpok.hu-t.

1.4. ábra - Levelező szerverek megadása Outlook Expressben postafiók létrehozásakor

Levelező szerverek megadása Outlook Expressben postafiók létrehozásakor

A következő ablakban a Account (Fióknév) -hez kell megadni a felhasználó azonosítódat és jelszavad. A felhasználói azonosítód viszonylag könnyen megjegyezhető, hiszen az email címedből visszafejthető. Ha az email címed pl. a következő: "valaki@domain.hu" akkor a felhasználóneved "valaki.domain.hu" lesz. Tehát a "@" jel kicserélődik egy pontra.

1.5. ábra - Felhasználói azonosító megadása Outlook Expressben postafiók létrehozásakor

Felhasználói azonosító megadása Outlook Expressben postafiók létrehozásakor

Ezzel végeztél is az alapvető beállításokkal, de olvasd tovább ezt a leírást, hogy a továbbiakban ismertetett finomhangolásokkal is tisztába legyél.

Azonosítás bekapcsolása a kimenő levelek kiszolgálójához.

Levelek küldése a kimenő levelek kiszolgálóján keresztül történik. Amennyiben az internetszolgáltatód nem ad meg egyéb címet, akkor a mail.zpok.hu szervert használhatod levélküldésre. Ehhez viszont elengedhetetlen az azonosítás bekapcsolása.

Ennek az opciónak az eléréséhez az Eszközök (Tools) menüből válaszd ki a Fiókok (Accounts) menüpontot, majd a listában jelöld be a mail.zpok.hu-t és kattints a Tulajdonságok (Properties) gombra.

Ilyenkor megjelenik előtted egy párbeszéd panel, melyen válaszd ki a kiszolgálók (Servers) fület, majd a dialógus ablak alján a Kimenő levelek kiszolgálójánál (Outgoing Mail Server) opciónál jelöld be A Kiszolgálóm azonosítás igényel (My server requires authentication) opciót.

1.6. ábra - Azonosítás bekapcsolása a kimenő levelek kiszolgálóján

Azonosítás bekapcsolása a kimenő levelek kiszolgálóján

Hogy meggyőződjnk arról, hogy a megfelelő felhasználónév és jelszó van megadva kattints a Beállítások (Settings) gombra. Ilyenkor a következő ablak kell, hogy megjelenjen előtted.

1.7. ábra - Jelszó beállítása a kimenő levelek kiszolgálójához

Jelszó beállítása a kimenő levelek kiszolgálójához

Látható, hogy az, az opció van bekapcsolva, hogy "Use same settings as my outgoing server" azaz, hogy ugyanzazokat a beállításokat használja, ming a bejövő leveleknél.

Megjegyzés: ha internetszolgáltatód más címet adott meg a kimenő levelek kiszolgálójának és az szintén azonosítást követel, akkor az itt tudod beállítani.

Titkosított kapcsolat beállítása

Ennek az opciónak az eléréséhez az Eszközök (Tools) menüből válaszd ki a Fiókok (Accounts) menüpontot, majd a listában jelöld be a mail.zpok.hu-t és kattints a Tulajdonságok (Properties) gombra.

A kial=gus ablakon válaszd ki a Részletek (Advanced) fület. A Beérkező leveleknél (Incoming mail) válaszd ki azt az opciót, hogy Ez a kiszolgáló biztonságos kapcsolatot igényel (SSL) (This server requres a secure connection (SSL)).

1.8. ábra - Titkosított kapcsolat beállítása Outlook Expressben

Titkosított kapcsolat beállítása Outlook Expressben