Génpiszka Hálózat
*
 
Kiadványok:
Génpiszka füzetek:
 1. Génpiszka - Miért ne essünk hasra a géntechnológiától?
 2. Génmanipuláció és genetikai környezetszennyeződés
 3. Állatgyárak hamis bűvöletében - Az állati bio- és géntechnológia kényes pontjairól
 4. Élővilág®: minden jog fenntartva - Önvédelmi kalauz génjeink megőrzéséhez

Géntechnológia középiskolai oktatócsomag

Dr. Stuber György - Takács-Sánta András - Rozsnyai Kamilla , szerkesztette: Móra Veronika

Az oktatócsomagot az Egyetemes Létezés Természetvédelmi Egyesület jelentette meg egy manapság sokat emlegetett témával: a géntechnológia alkalmazásával, más néven a genetikailag módosított élőlényekkel kapcsolatban. A több részből álló anyag összefoglalja az ezzel kapcsolatos ismereteket és tudnivalókat, különös tekintettel a mezőgazdasági géntechnológia ökológiai, egészségügyi és társadalmi-gazdasági kockázataira.

 1. Tanári kézikönyv "Géntechnológia és genetikai környezetszennyezés" címmel
  A könyv bemutatja a géntechnológia alapvető eljárásait, a módosított élőlények felhasználási területeit, részletesen elemzi azok kockázatait, nemcsak környezeti és egészségügyi, hanem társadalmi és erkölcsi szempontból egyaránt. Kitér több, a témához csak lazábban kapcsolódó, de az utóbbi időben nagy nyilvánosságot kapott részletkérdésre is, annak érdekében, hogy az olvasónak szélesebb, kimerítőbb áttekintést nyújtson az egész problémakörről és annak szemléletmódjáról. Reméljük, hogy így a hasonló tárgyban megjelent írások értő olvasását is lehetővé teszi majd. A könyvet részletes, sok külföldi hivatkozást tartalmazó irodalomjegyzék és az internetes források gyűjteménye egészíti ki.
 2. Fénymásolható tanulói feladatlapok
  A diákok kezébe adható különálló lapok röviden összefoglalják a legfontosabb tudnivalókat, a feldolgozást segítő kérdésekkel és feladatokkal kiegészítve. Használatukat karikatúrák teszik élvezhetőbbé.
 3. Színes írásvetítő fóliák
  A tanórai szemléltetést segítő négy fólia a géntechnológiai eljárás folyamatát illetve egy-egy felhasználási kör jellemző példáit mutatja be.

Az oktatócsomag - a munkalapok tematikáját követve - összesen négy tanórát ölel fel (három óra + összefoglalás), de a lehetőségekhez mérten ez rövidíthető és bővíthető is. Az oktatócsomag használata feltételezi a középiskolai tananyagban szereplő alapvető genetikai ismereteket, azaz nem tér ki a DNS, a gén, a mutáció stb. fogalmak meghatározására, hanem ezekre építve részletezi a géntechnológiai eljárások folyamatát.

Az oktatócsomag 600 Ft-os áron megrendelhető a kiadó címén: ETK, 1051. Budapest, Nádor utca 34., drótposta: etkpop@zpok.hu, vagy a szerkesztőtől: Móra Veronika, Ökotárs Alapítvány, 1519 Budapest, Pf. 411., drótposta: move@okotars.hu


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

c/o ETK 1054 Bp. Vadász u. 29. genlist@zpok.hu