A számítógép biztonságos használata,
7. Megfigyelés alatt élve
Írta: Paul Mobbs az Association for Progressive Communications számára, 2002. márciusában.
Fordította: Hasznos Erika

7.05 Fényképészet

A fényképészet, mint megfigyelési módszer, egyre népszerűbbé válik. Az utóbbi években számos országban jelentősen elterjedt az állóképek és videofelvételek készítése a tüntetéseken. Ezzel párhuzamosan fejlődés tapasztalható a zárt láncú televíziós technológia és a számítógépes képfeldolgozás terén - utóbbi a kamerákkal felvett digitális képeket veti össze az adatbázisban tárolt képekkel.

A fényképeket már régóta gyűjtik, mint egyfajta bizonyítékot. De ahogy a tiltakozás és a polgári engedetlenség egyre nagyobb gondot jelent a kormányoknak és a társaságoknak, a képeket immár nem csak bírósági eljárásokban, bizonyítás céljára használják fel, hanem hírszerzési információként is. A fényképek és videofilmek készítésének másik fontos funkciója, hogy megijesszék az embereket.

A zártláncú televíziós (ZLTV) hálózatokat - ahol a képet nézik vagy rögzítik, de nem közvetítik - eredetileg a bankok számára, a biztonság növelésére fejlesztették ki. Mára a fejlődés eljutott arra a pontra, hogy elég olcsó és egyszerű legyen az otthoni biztonsági rendszerekben vagy a mindennapi megfigyelések során való felhasználása is.

Az elmúlt tíz év során a kormányok és a rendőrség egyre szélesebb körben használták fel a ZLTV-t. Az Egyesült Királyságban - és utóbbi években Budapest forgalmasabb terein is - országszerte mind több kis- és nagyváros állított fel térfigyelő rendszereket, melyek közvetlenül a rendőrséggel vannak összeköttetésben. Az indokolás szerint a kamerák elrettentik a bűnözőket - noha egyelőre semmilyen világos bizonyíték nincs arra, hogy ZLTV csökkentené a kriminalitást. Újabban a ZLTV a lakónegyedekben is egyre inkább elterjed. Ezzel kapcsolatban is komoly kérdések merülnek fel - vajon milyen mértékben használják fel a ZLTV-t a társadalom ellenőrzésére, ahelyett, hogy egyszerűen csak a bűnözők elrettentésére szolgálna?

Az első közterületeken felállított ZLTV kamerák kezdetlegesek voltak, alacsony felbontású fekete-fehér rendszerek. A modern ZLTV kamerák már magas felbontású színes képet adnak, és nemcsak arra képesek, hogy egy pontra fókuszálva apró részleteket is megmutassanak, hanem, a kamerák ellenőrzését számítógépekkel összekapcsolva, az egyes tárgyakat nyomon is tudják követni.

Például nyomon követik a mozgást olyan környezetben, ahol nem kéne mozgásnak lennie, vagy nyüzsgő környezetben is rá tudnak "ragadni" egy tárgyra/személyre, és nyomon követik.

Jelenleg az Egyesült Királyság néhány pontján - például Londonban - a ZLTV-t számítógépes képfeldolgozó rendszerrel kötik össze, hogy nyomon kövessék az autók rendszámtábláit. Ezt részben biztonsági intézkedésnek szánják, részben arra, hogy azonosítsák a lopott kocsikat. De nincs semmi akadálya, hogy a kamerák ilyen hálózatát akár egyének nyomon követésére is felhasználják. A már működésbe lépett londoni útdíj-rendszer is a rendszámtáblák leolvasása révén állítja elő a számlázáshoz szükséges adatokat - és potenciális forrása a személyek, csoportok mozgására vonatkozó információnak.

Talán a legaggasztóbb fejlemény, hogy ez a technológia immár arcok felismerését is lehetővé teszi a nagyfelbontású ZLTV képekről. Ilyen technikai háttérrel már a nélkül is azonosíthatnak egy személyt, hogy az utcán igazoltatnák, és ezzel legalább figyelmeztetnék, hogy ellenőrzik és rögzítik a személyazonosságát. A rendszer egy másodperc alatt több ezer arcot képes végignézni az adatbázisban.

A ZLTV és képfeldolgozási technológia legújabb eredménye - melyet az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban fejlesztettek ki - a komputerizált felügyelet. A ZLTV operátornak többé nem kell vég nélkül a képernyőkre merednie. Ez azt is jelenti, hogy egy operátor sokkal több ZLTV kamerát tud felügyelni. Ezek a rendszerek már nem közvetlenül az embereket figyelik. Szokatlan mozgásformákat, szokatlan öltözékeket, csomagokat stb. keresnek. Nyilvános helyeken az emberek kötött, megjósolható módon viselkednek; azok, akik nem illenek bele a "tömegbe", például a kocsitolvajok, eltérően viselkednek. A számítógép felfigyel a mozgásukra, és riasztja az operátort, hogy rendellenes ténykedést észlelt. Elképzelhető, hogy akár azzal is beindíthatjuk a rendszert, ha a forgalmas utcán várunk valakire.

Ugyanez a rendszer, ha szükséges, egy lépéssel tovább is mehet, és nyomon követheti egy azonosított személy mozgását a ZLTV által lefedett területen. A rendszer ilyen irányú fejlesztése egy nagyobb projekt része, melyet részben az Egyesült Államok Különleges Védelmi Kutató Hivatala (DARPA, Defense Advanced Research Projects Agency) finanszíroz. Szoftverek révén a rendszer képes lesz előállítani egy terület háromdimenziós modelljét, és nyomon követni/ellenőrizni a célpont mozgását a területen.

A közterületeken felállított ZLTV-k fejlesztése, melyeket összekapcsolnak az emberek képeit és személyazonosságát tároló adatbázisokkal, komoly veszélyt jelent az állampolgári szabadságjogokra. Megvan a lehetősége annak, hogy többé már nem találkozhatunk anonim módon egy közterülten. Nem sétálhatunk, nem vezethetünk autót névtelenül egy városban. A közterületeken tartott demonstrációkon vagy gyűléseken súlyos problémát jelenthet, ha az állam listákat állít össze a szervezőkről, a résztvevőkről, vagy akár azokról, akik csak szóba elegyednek a tüntetőkkel.

[előző]  [index]  [következő]